Poniżej przedstawimy uniwersalną listę badań okresowych, która została opracowana z bliskim nam wrocławskim środowiskiem medycznym.

Badania podstawowe krwi – badania ogólne:

• Poziom witaminy D3: metabolit 25 OH
  • CRP
  • OB
  • Biochemia krwi
  • Homocysteina
  • Trójglicerydy całkowite
  • Cholesterol
  • Morfologia
  • D-dimery
  • Poziom Kortyzolu (musi być podana godzina badania)
  • Poziom insuliny w osoczu krwi
  • Glukoza
  • Hemoglobina glikowana
  • INR
  • Potas
  • Magnez

Badania nerek:

• Klirens kreatyniny
  • Kreatynina
  • Mocznik
  • Kwas moczowy we krwi
  • EGFR

Badania moczu:

• Badanie moczu – pełen panel
  • Posiew moczu
  • Cukier w moczu

Badania tarczycy:

• TSH
  • FT3
  • FT4
  • Hormon przytarczyc – kalcytonina
  • Jeżeli wyjdą złe wyniki badań tarczycy należy dodatkowo zrobić badanie: anty-TPO i anty-TG.

Badania wątroba:

• ASPAT
  • ALAT
  • GGTP
  • Bilirubina

Enzymy trzustkowe:

• Amylaza

Badania przeciwciał:

• IGG Chlamydia pneumoniae
  • IGG Mycoplasma pneumoniae
  • IGG Epsteina Barra
  • IGG Cytomegalia
  • IGG Coxsackie (Koksaki)
  • IGG Yersinia enterocolitica
  • IGG Helicobacter Pylori
  • IGG Toksoplazmoza – jeżeli mamy stał kontakt ze zwierzętami, ich śliną lub odchodami. Toksoplazmoza to choroba odzwierzęca.
  • Borelioza – jeżeli ugryzł Cię kiedyś kleszcz (wiarygodne badania: PCR tkanki, Test Western-Blot lub badanie LTT).

Prostata – dla panów

• PSA (potrzebny jest wcześniejszy poziom w celu porównania wyników)
  • PCA3

Badanie palpacyjne piersi

Piersi to jedna z najpiękniejszych rzeczy na świecie, jakie kiedykolwiek stworzyła matka natura, jest to moja skromna opinia

Karmią one potomstwo, są przedmiotem pożądania, podniecenia oraz poważnie potrafią namieszać facetom w głowie. Dlatego dotykanie i macanie ich to najczystsza forma przyjemności Tak, badanie palpacyjne piersi – rękami własnymi, męża, chłopaka, kolegi, koleżanki, ginekologa. Jest mi obojętnie kto bada, ważne, aby badał skutecznie!

Badania wykazały, że samodzielne badanie piersi 1-2 razy w tygodniu ma taką samą skuteczność co mammografia. Dlatego nie widzę najmniejszego powodu, aby wykorzystywać do badania piersi mammografię, która przyczynia się do powstania raka piersi i ma taką samą skuteczność co „ręka” ludzka, pod warunkiem, że co najmniej raz w tygodniu obejrzymy swoje piersi i je odpowiednio pomacamy.

Mammografia polega na wykonywaniu serii zdjęć gruczołu przy użyciu promieni rentgenowskich. Jedno takie badanie naświetla organizm kobiety dawką kilkudziesięciu zdjęć rentgenowskich płuc. Dodatkowo silne ściśnięcie piersi, może spowodować naruszenie lub uszkodzenie potencjalnego guza i wyciek komórek nowotworowych do krwi, co spowoduje przerzuty. Jeżeli pragniesz przeprowadzić bezpieczne i skuteczne badanie możesz zrobić termografię.

Termografia polega na rejestrowaniu zmian temperatury w piersi a ponieważ tkanki nowotworowe posiadają wyższą temperaturę niż tkanki zdrowe badanie to jest skuteczne oraz bezpieczne, lecz niestety mało znane w Polsce. Mammografia to w dużym stopniu element marketingu i lobbingu, ponieważ za każde takie niebezpieczne badanie placówki dostają pieniądze od NFZ. Dlatego serdecznie polecam przyjemną diagnostykę „ręczną” lub termografię. Jeżeli nie potrafisz badać ręcznie piersi, w internecie znajdziesz mnóstwo wskazówek, kursów oraz fantomów piersi z guzem. Nauka samodzielnego badania jest prosta, ponieważ guzki piersi pod palcem są twarde i charakterystyczne. Obecnie każdy licealista oraz każda licealistka powinien przejść kurs pierwszej pomocy oraz naukę wykrywania guzów piersi.

Badanie wolno krążących komórek nowotworowych we krewi (CTC’s)

Badanie CTCs (circulating tumour cells) nazywane również ciekłą biopsją. Celem badania jest wykrycie we krwi obecność wolno krążących komórek nowotworowych. Dzięki temu badaniu możemy określić ilość CTCs we krwi, co daje nam informację o skuteczności terapii oraz szansach przerzutów. Badanie CTCs daje również możliwość określenia chemiowrażliwości! Chemiowrażliwość powinna być wykonywana zawsze przed podaniem chemii, ponieważ nie narażamy pacjenta na „wlewanie” mu chemii na ślepo lecz doskonale wiemy, czy komórki nowotworowe reagują na leczenie, czy nie. Jeżeli nie reagują to po co podawać chemię i osłabiać cały organizm? CTCs daje możliwość badania także wrażliwości komórek nowotworowych na substancje naturalne oraz duże dawki witamin, np. wit. C. Co ciekawe niemieckie badania naukowe wykazały, że macierzyste komórki nowotworowe (odpowiedzialne za powstanie guza oraz przerzuty) reagują TYLKO na kurkumę, a dokładnie kurkuminoidy w niej zawarte. Macierzyste komórki nowotworowe nie reagowały ani na popularne chemioterapeutyki, przeciwciał monoklonalne, ani na wit.C.

BIOPSJA

Jestem zwolennikiem płynnej biopsji, która niestety w Polsce jest dopiero w powijakach. Badanie to polega na wykrywaniu komórek nowotworowych we krwi, można tą metodą wykrywać i monitorować wszystkie typy nowotworów, oprócz nowotworów hematologicznych i OUN (ośrodkowego układu nerwowego). Tylko w przypadku uszkodzenia bariery krew-mózg poprze np. radioterapię można oceniać i monitorować również nowotwory OUN.

Tradycyjna biopsja może spowodować zezłośliwienie nowotworu lub wyrzut komórek nowotworowych do krwi, a ryzyko takich zjawisk jest duże. Dlatego przy niektórych typach nowotworów lekarze decydują się od razu usunąć guz bez wcześniejszej biopsji i ma to realne uzasadnienie. Jeżeli czeka Cię jakakolwiek biopsja lub zabieg chirurgiczny koniecznie zabezpiecz swój organizm przed CTCs.

Szczegóły jak się przygotowywać się do zabiegu i uchronić się przed przerzutami opisane są w: Krok 4: Ochrona przed CTC.

Źródła: