Dieta wspomagająca leczenie jest równie ważna w procesie leczenia jak podstawowe procedury medyczne. Hipokrates mawiał: „niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
Organizm w procesie chorobowym intensywnie walczy i musimy jego funkcjonowanie i walkę stale wspierać zdrową, ekologiczną żywnością. Konieczne jest również eliminacja żywności, która miała kontakt z pestycydami, ponieważ organizm zamian skoncentrować się na walce z nowotworem musi dodatkowo eliminować z organizmu szkodliwe pestycydy.

Aby pomóc organizmowi w leczenie, koniecznie spożywaj:

  • Kiszonki domowej roboty  – kiszonki należy spożywać codziennie, ponieważ substancje zawarte w produktach kiszonych dostarczają do naszego organizmu dobre kultury bakterii, dzięki którym potrafimy trawić, np. laktozę oraz wspomagamy wchłanianie innych elementów żywieniowych. Dodatkowo sok z produktów kiszonych posiada wit. C, usuwa robaki i pasożyty z jelit oraz wiąże niektóre metale ciężkie. Sok z KWASZONYCH ogórków i kapusty, w niczym nie pomaga wręcz szkodzi!
  • Soki warzywne świeżo wyciskane – substancje czynne zawarte w soku z warzyw zaczynają się utleniać po około 30 minutach, dlatego tylko soki świeżo wyciskane wspierają nasze zdrowie. Zalecane składniki: Burak, pokrzywa, marchew, imbir, pietruszka, szpinak, ewentualnie cytryna lub grejpfrut.
  • Sól himalajska lub sól kłodawska – spożywanie do 1 gram dziennie soli zwiększa potencjał błon komórkowych, a co za tym idzie ułatwia proces oddychania i odżywianie komórki. dawkę należy rozłożyć w ciągu dnia dodając sól do pokarmów, wody, herbat, świeżych soków.
  • Woda – 2 litry wody dziennie, do każdej szklanki wody, należy dodać szczyptę soli himalajskiej lub kłodawskiej. Wodę pijemy tylko przegotowaną lub z butek SZKLANYCH.
  • Olej z rokitnika – ekologiczny olej z rokitnika zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji m.in. flawonoidy i karotenoidy. Olej z rokitnik pomaga zwalczyć przewlekłe zmęczenie, dodaje energii, siły oraz witalności. Rokitnik posiada właściwości regeneracyjne, antybakteryjne, antywirusowe, antyoksydacyjne i dodatkowo przeciwzmarszczkowe.
  • Olej z czarnuszki
  • Jeżeli już musisz smażyć, to rób to na tłuszczach stałych: olej kokosowy, smalec gęsi lub ekologiczne masło klarowane. Ostatnio „specjaliści” od dietetyki, zdrowia i propagandy mówili w TV, że olej kokosowy jest szkodliwy i lepiej używać innych tłuszczów, np. margaryny lub smażyć na płynnych olejach roślinnych. Jakby Hitler miałby takich specjalistów od lobbowania i marketingu, jak obecna big pharma, to nikt na świecie by nie wiedział, że wybuchła II wojna światowa.
  • Przyprawy i zioła: kurkuma + pieprz (zawsze razem), świeża kolendra, kardamon, goździki, papryka, pietruszka, cynamon cejloński, imbir, oregano, szafran, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy. Generalnie im więcej ziół tym lepiej, idealnie byłoby stosować w kuchni od 50 do 100 przypraw oraz ziół. Warto hodować przyprawy i zioła samodzielnie, świeżość prosto z krzaka gwarantuje to odpowiednią zawartość substancji czynnych. Przyprawy pogrubione należy koniecznie włączyć do diety.
  • Świeże papryczki chili – w rozsądnych ilościach, aby nie paliło za mocno
  • Ashwagandha (Wythania somnifera/Indian ginseng) – inaczej witania ospała, stosowana w tradycyjnej medycynie wschodniej, jako środek wzmacniający, dodający siły witalnych, poprawiający kondycję psychofizyczną. Korzeń tej rośliny jest źródłem wielu bio-aktywnych związków takich jak glikozydy, fitosterole, witanolidy i inne. Substancje zawarte w wyciągach roślinnych wpływają korzystnie na układ nerwowy (uwrażliwiają receptory serotoninowe), krwiotwórczy i odpornościowy. Dawkowanie: 300 – 500mg ekstraktu na dobę.
  • Maca (Lepidium meyenii) – peruwiański żeńszeń, jest źródłem witamin, minerałów, białek, aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych. Dodaje energii, która jest szczególnie potrzebna osobom chorym, wspomaga także regenerację organizmu oraz działa przeciwdepresyjnie.
  • Warzywa kapustne – „Od wielu lat znane są chemioprewencyjne właściwości roślin z rodziny kapustowatych. Chemioprewencja jest to działanie, które ma na celu zapobieganie lub też zahamowanie procesu nowotworzenia. W tym przypadku wiąże się to z działaniem systemu mirozynazy – glukozynolany, a dokładniej z produktami reakcji między tymi dwoma związkami i ich aktywnością biologiczną. Związki te mają wpływ na szereg różnych rodzajów nowotworów, między innymi na raka płuc, prostaty, piersi czy pęcherza. Do rodziny Brassicaceae należą przede wszystkim: kalafior, brukiew, kapusta głowiasta, rzepak, rzodkiewka.” Polecam przeczytać artykuł: Przeciwnowotworowe właściwości kapustnychhttp://biotechnologia.pl/biotechnologia/przeciwnowotworowe-wlasciwosci-kapustowatych,13156
  • Jajka – jedz ile chcesz :). Najlepiej ekologiczne lub od sprawdzonego rolnika.
  • Pestki moreli – jeżeli macie dostęp można jeść, pestki moreli zawierają nitryle, które odpowiadają na regulację chromosomów oraz wspierają układ immunologiczny. Jednak nie ma co przesadzać! Jedząc jabłko warto zjeść pestki z jabłka, będzie zbliżony efekt, tylko słabszy.
  • Pestki dyni – pestki te posiadają cynk, a cynk wchodzi w skład większości enzymów układu odpornościowego.
  • Mięso – jeżeli decydujemy się na spożywanie mięsa, to wyłącznie ekologiczne białe mięso: kurczak, gęś, królik, kaczka. Nie należy spożywać częściej niż 2 razy w miesiącu mięsa.
  • Owoce – należy spożywać ekologiczne owoce, które zawierają niskie zawartości cukrów. W małych ilościach można spożywać ekologiczne owoce: cytryna (wraz ze skórka, maliny, jagody, borówki, jabłka, śliwki, gruszki.
  • Medycyna Chińska – układ immunologiczny warto wspierać również grzybami z medycyny chińskiej, m.in.: maitake, shiitake, reishi, turkey tail. Grzyby te stymulują układ odpornościowy oraz pomagają zwalczać patogeny wewnątrzkomórkowe. Szczególnie polecane są dla chorych u których zdiagnozowano wirusy, np. z grupy HPV (brodawczak ludzki) lub HSV (opryszczka). Spotkałem się opinią niemieckiej lekarki, która podaje holenderski preparat MSH-16 proV Nutraceutical (właśnie składający się z tych 4 grzybów) pacjentkom z rakiem piersi oraz pacjentom zakażonym wirusami z grupy HPV. Oczywiście suplement ten jest dodatkiem do terapii leczniczej.

Pokarmy, które należy WYELIMINOWAĆ z diety:

  • Świeże ekologiczne warzywa: czosnek, marchew, brokuł, jarmuż, natkę pietruszki, cebulę
  • Cukry rafinowane, syropy fruktozowo-glukozowe – podnoszą indeks glikemiczny, są źródłem pożywienia dla bakterii, wirusów, robaków, pasożytów oraz komórek nowotworowych.
  • Rafinowane produkty.
  • Pszenica – biała mąka, pieczywo, makaron, ciasta, chipsy. Pokarmy z pszenicy można ewentualnie zastąpić: ryżem czarnym/czerwonym, kaszą orkiszową, gryczaną, jaglaną, mąką z amarantusa, mąką kokosową, chlebem/mąką orkiszowym. Jednak zdrowe węglowodany również bym znacząco ograniczał!
  • Biała sól.
  • Mleko oraz nabiał – dorosły organizm z czasem traci możliwość trawienia laktozy, dlatego stara się ją od razu wydalić. Laktoza, której nie uda się pozbyć z organizmu odkłada się w zatokach lub układzie limfatycznym. Ewentualnie raz na jakiś czas można spożywać produkty z mleko koziego lub owczego. Nie krowiego! Bakterie rozkładające laktozę znajdują się w kiszonkach, dlatego zachęcam i polecam spożywać dużo ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, itp.
  • Tłuszcze w formie płynnej – wszystkie tłuszcze w formie ciekłej oraz stałej należy natychmiast odstawić, jedynym wyjątkiemtłuszczów płynnych jest olej lniany, oliwa z oliwek i olej z chia, które należy spożywać na zimno. Wyjątek dla tłuszczów stałych jest: olej kokosowy, smalec, słonina.
  • Napoje słodkie – wszystko co ma cukier eliminujemy.
  • Pokarmy oraz płyny w PLASTIKOWYCH opakowaniach, koniecznie eliminujemy. Na przykład powszechnie stosowany: Ftalany,Nonylofenol i Bisfenol A (BPA) zawarty w tworzywach sztucznych, puszkach aluminiowych, butelkach plastikowych wpływa silnie na nasze receptory hormonalne, które mają bezpośredni pływ na zdrowie, hormony, nowotwory oraz alergie! Jeżeli chcesz poznać lepiej temat, rekomenduje obejrzeć dokument: Trucizna nasza powszednia 
  • Ryby i owoce morza – eliminujemy z diety, ponieważ zawierają największą ze wszystkich pokarmów na ziemi ilości metali ciężkich, najgorszy jest łosoś hodowlany, ryby z Bałtyku i owoce morza (awaria elektrowni jądrowej w Fukushimie skaziła Cezem 137 cały ocena spokojny). Jeżeli zdecydujesz się na jedzenie ryb kupuj je ze sprawdzonych źródeł i wybieraj najmniejsze ryby, ponieważ są one na początku łańcucha pokarmowego, żyją krótko i kumulują najmniej toksyn i metali.
  • Alkohol – całkowicie odstawiamy, ponieważ wspiera powstawanie przerzutów. Ewentualnie raz na jakiś czas małą lampkę czerwonego wina w ramach rozluźnienia i relaksu.
  • Papierosy – nie muszę chyba tłumaczyć, papierosy to toksyny i wolne rodniki w najczystszej formie.
  • Orzechy – orzechy są eliminowane z diety z powodu pozostałości grzybów i mykotoksyn, które powstają w procesie obróbki i przechowywania.
  • Nietolerancje pokarmowe – aby usprawnić prace jelit i minimalizować tlące się przewlekłe mikrostany zapalne należy, wyeliminować z diety pokarmy, których nie tolerujemy. Podstawowe testy nietolerancji można zrobić samemu za pomocą pakietu Food Detective, który bez problemu zakupisz w Internecie(koszt około 350 zł).

UWAGA!

  • Glukoza – koniecznie wyeliminuj cukry oraz mocno ogranicz węglowodany! Komórki nowotworowe spożywają 20-30 razy więcej glukozy niż zdrowa komórki. Glukoza to podstawowe paliwo komórek nowotworowych. Komórki glejaka potrafią „spożywać” nawet 200-300 razy więcej glukozy niż zdrowa komórka mózgu. Glukoza jest wykorzystywana przez komórki nowotworowe do generowania energii w komórce, proces ten nazywa się glikolizą wolnorodnikową. A gdzie jest najwięcej glukozy w organizmie? W mózgu! Dlatego komórki raka mózgu tak błyskawicznie się dzielą i szybko rosną. Organizm człowieka spokojnie poradzi sobie bez cukrów, jest to jedyny element, który nie jest niezbędny do naszego życia. Nie przeżyjemy bez białek i tłuszczów, lecz bez glukozy będzie funkcjonować bez problemu. Jeżeli chorujesz na raka koniecznie wyeliminuj wszystko co posiada cukier i zwiększa poziom glukozy we krwi, w ten sposób ograniczysz paliwo komórek nowotworowych. Istnieją terapie leczenie nowotworów, szczególnie mózgu, gdzie doprowadza się celowo do spadku poziomu cukru we krwi podając insulinę dożylnie w warunkach klinicznych, nazywa się to potencjonowanie insulinowe. Jest to skuteczna terapia ale musi być przeprowadzona w szpitalu podczas stałego monitowania poziomu cukru we krwi u pacjenta. „Głodzi” się komórki nowotworowe, a następnie podaje im się glukozę wraz z substancjami naturalnymi lub małymi dawkami chemioterapeutyków.
  • Fruktoza – ogranicz fruktozę maksymalnie jak to możliwe. Fruktoza ma bardzo podobne działanie co glukoza. Komórki nowotworowe łatwo przetwarzają fruktozę na glukozę.

Totalną ignorancją i grzechem jest to, co dzieje się w polskich szpitalach, gdzie pacjentom onkologicznym każe się spożywać Nutridrinki, które zawierają 29,7 grama węglowodanów, w tym cukry 15 gram na 100 ml lub każe się pić coca colę, aby zmniejszyć skutki uboczne chemii. Lekarze, którzy rekomendują spożywanie jakichkolwiek cukrów pacjentom onkologicznym powinni być karani więzieniem – moja skromna opinia.

Zdrową dietę stosujemy już przez resztę życia, po zakończeniu leczenia!