RUCH

WHO zaleca codziennie od 30 do 45 minut ruchu/sportu – jest to jedno z zaleceń WHO, z którym się w pełni zgadzam! Mówiąc o sporcie mam na myśli spacery, turystykę, jazdę na rowerze. Sport podczas choroby nowotworowej ma być przyjemnością, relaksem, aktywnym wypoczynkiem, a nie ciężkim treningiem po którym jesteśmy skatowani jak po walce z Mikiem Tysonem.

SKAKANIE NA TRAMPOLINIE

Skakanie na trampolinie pobudza układ limfatyczny do oczyszczania się. Wiele zachodnich klinik leczących nowotwory, stosuje w kuracji leczniczej skoki na trampolinie. Pacjenci wykonują je kilka razy dziennie po kilka, kilkanaście minut. Skoki na trampolinie pomagają odżywić zdrowe komórki organizmu i stymulują układ limfatyczny. Błony komórkowe podczas skoków odkształcają się, wyobraź sobie balon z wodą, który ciągniemy za ustnik w górę i w dół. Podobnie zachowują się komórki, ponieważ przypominają one mikroskopijne balony. Podczas ruchu, a szczególnie skoków na trampolinie silnie stymulowana jest limfa, która odpowiada za wydalanie toksyn. Należy pamiętać, że pompą układu limfatycznego są mięśnie dlatego właśnie skakanie na trampolinie jest stymulujące dla układu limfatycznego. Dokładnie ten proces opisał reżyser Adam Kołaczek w swoim dokumencie Plaga 1. RAK, odcinek 2: System. O projekcie możecie poczytać na: http://7plag.info