5 RZECZY, KTÓRE WARTO WIEDZIEĆ O RAKU PIERSI

utworzone przez | Paź 5, 2020 | profilaktyka, W chorobie, Wiedza o leczeniu

Rak piersi jest jednym z tych tematów, które zawsze były mi znane, ale nigdy tak naprawdę nie wiedziałam, o co dokładnie w tym wszystkim chodzi. Choroba ta była obecna wśród mojej rodziny i bliskich, więc zawsze był to dla mnie temat szczególnie ważny. Teraz wiem, obcując bliżej z rakiem piersi, że będę bardziej otwarta na rzeczy, na które nigdy wcześniej nie zwracałam uwagi. Oto 5 faktów na temat raka piersi, które warto wiedzieć oraz które zachęcą Was do edukowania siebie i innych na ten bardzo ważny temat!

1. Rak piersi to nie tylko choroba twojej babci

Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem u kobiet. Rocznie rozpoznaje się go u około 18 – 19 tys. Polek. Szacuje się, że 1 na 8 kobiet może zachorować na raka piersi, gdyż urodziła się z chorobotwórczą zmianą w genie. To normalne, że czujemy strach, gdy choruje coraz więcej kobiet w naszym kraju. Co możemy z tym zrobić? Działać! Bądź świadoma swoich piersi. Edukuj się w zakresie zapobiegania, wczesnego wykrywania raka oraz samodzielnego badania piersi. Jeśli wyczujesz guzek lub coś nienormalnego, nie ignoruj tego, koniecznie idź na kontrolę do lekarza. Profilaktyka zawsze jest lepsza, niż leczenie!

2. Rak piersi NIE jest tylko genetyczny

Czy wiesz, że 85% kobiet z rakiem piersi nie miało w historii swojej rodziny zachorowań na raka? Nie bądź osobą, która mówi „nigdy mi się to nie przydarzy”. W Polsce co roku diagnozowane jest ponad 18 tys. kobiet jako nowe przypadki inwazyjnego raka piersi, z czego blisko 30% pacjentek umiera. Najczęściej chorują kobiety po 50. roku życia, ale 33 proc. zachorowań przypada na pacjentki w wieku 30 – 49 lat, a w grupie młodych kobiet w wieku 20–49 lat zachorowalność na ten nowotwór wzrosła prawie dwukrotnie. Bądź czujna! Podejmij odpowiednie środki ostrożności i bądź uważna na swoje ciało.

3. Styl życia, który prowadzisz, ma znaczenie

Jak dowodzą badania, prowadzenie zdrowego trybu życia ma nie tylko ogromny wpływ na nasze samopoczucie, ale także może pomóc uniknąć wielu chorób. Regularne ćwiczenia, zdrowy sposób żywienia oraz ograniczenie spożycia alkoholu i palenia papierosów mogą w znacznym stopniu pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka piersi.

zdrowy tryb życia ma wpływ na zachorowalność na raka

4. Mężczyźni mogą również zachorować na raka piersi

Większość mężczyzn uważa, że rak piersi dotyczy tylko kobiet. Mężczyźni posiadają tkankę piersiową, tak samo jak kobiety. Chociaż ryzyko zdiagnozowania raka piersi u mężczyzn jest znacznie niższe niż u kobiet, nadal jest to możliwe.

5. Świadomość piersi jest ważna!

Wiedza o tym, jak wyglądają Twoje piersi i świadomość ich kształtu oraz gęstości tkanki, jest czymś, co powinno być Twoim priorytetem. Ty sama, jak nikt inny, powinnaś znać swoje ciało. Znajomość ta oznacza, że szybciej będziesz w stanie zauważyć jakiekolwiek zmiany lub wczesne objawy choroby. Bądź czujna, jeśli zauważysz:

• zmieniony rozmiar lub kształt piersi,
  • utrzymujący się ból w okolicy pachy lub piersi,
  • guzek lub obszar pogrubionej tkanki,
  • wszelkie zaczerwienienia lub wysypkę w okolicy sutka.

Fundacja La vie La vie będzie zawsze zwracać uwagę na to, ile kobiet faktycznie potrafi ocenić i zbadać o swoje piersi. Niestety ciągle za mało rąk jest podniesionych, gdy zadawane jest pytanie: “CZY JESTEŚ ŚWIADOMA SWOJEGO CIAŁA I PIERSI?”. Naszym celem i misją jest edukacja kobiet w całym kraju, która spowoduje, że samobadanie będzie codziennym nawykiem każdej z nas, a zachorowalność na raka piersi jako choroby zagrażającej życiu zostanie znacząco zmniejszona.

Jeżeli chcesz uzyskać więcej informacji temat raka piersi, zajrzyj do innych artykułów i porad na naszej stronie.

Linki: