,,Rekonstrukcja kobiecości po rekonstrukcji piersi u chorych na raka’’

Prokobiecy projekt, skierowany do kobiet chorych na raka piersi. Naszym celem jest pomoc w odzyskaniu kobiecości oraz holistyczne podejście do rekonwalescencji, a tym samym zadbanie o sferę psychiczną oraz lepszą jakość życia.

O projekcie

Nasz projekt został napisany z potrzeby serca. Towarzysząc naszym pacjentkom w trakcie zmagań z chorobą, jaką jest rak piersi zauważyłyśmy, że stanowi ona nie tylko bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia, ale również okalecza kobiecość: utrata piersi po mastektomii, utrata włosów po chemioterapii czy przyrost masy ciała, to tylko wierzchołek góry lodowej, z którym musi się zmierzyć kobieta.

Obok niezwykle istotnego leczenia onkologicznego równie ważny jest proces rekonwalescencji, dzięki któremu pacjentka leczona jest zgodnie ze standardami towarzystw naukowych przy jednoczesnym zadbaniu o sferę psychiczną oraz zapewnienie jej dobrej jakości życia. To są nasze nadrzędne cele w tym projekcie.

Rekonstrukcja Kobiecości

GŁÓWNY GRANTODAWCA PROJEKTU

Kulczyk Foundation

Co realizujemy w ramach projektu?

SIATKI REKONSTRUKCYJNE

Dofinansujemy zakup siatek rekonstrukcyjnych, dzięki którym pacjentki będą mogły przejść nowoczesną, tzw. prepektoralną rekonstrukcję piersi. Dzięki temu, spełnimy marzenie pacjentek – pomożemy im odzyskać piersi – jeden z atrybutów kobiecości.
(I etap – realizacja i terminy – poniżej oraz w regulaminie dostępnym już na stronie)

GORSET SPECJALISTYCZNY

Zaprojektujemy i uszyjemy specjalistyczne sportowe gorsety. Pomoże nam w tym znakomity projektant gal oskarowych i noblowskich Tomasz Ossoliński. Gorsety te pomogą pacjentkom po rekonstrukcji piersi być aktywnymi fizycznie, a jak powszechnie wiadomo działa to ochronnie w zakresie zachorowania na raka piersi, a w przypadku zachorowań poprawia rokowanie. (II etap – informacje wkrótce)

TERAPEUTYCZNY TANIEC

Zorganizujemy warsztaty taneczne.
Specjalnie dla kobiet chorych na raka piersi poprowadzi je znana i ceniona wielokrotna mistrzyni Polski, międzynarodowy sędzia, oraz trenerka tańca towarzyskiego Iwona Pavlović. (III etap projektu – informacje wkrótce)

I ETAP PROJEKTU – Dofinansowanie zakupu siatek rekonstrukcyjnych.

Jak zgłosić chęć udziału w projekcie?

Aby otrzymać dofinansowanie do siatek rekonstrukcyjnych pacjentka powinna:
  1. Pobrać ze strony internetowej: www.fundacjalavielavie.pl formularz zgłoszeniowy.
  2. Wypełnić czytelnie formularz zgłoszeniowy.
  3. Zapoznać się z regulaminem projektu – etap I.
  4. Podpisać zapoznanie się z “Regulaminem projektu – etap I” oraz oświadczenie wyrażające zgodę na przetwarzanie danych osobowych (RODO), zawarte w formularzu zgłoszeniowym.
  5. Przesłać skan formularza zgłoszeniowego w terminach wskazanych w niniejszym Regulaminie na adres e-mail Fundacji La vie La vie: projekt.kobiecosc.etap1@gmail.com.

Jakie są terminy zgłoszeń?

TERMIN I – do 20.11.2020 roku – zgłoszenia pacjentek będą rozpatrywane do dnia 27.11.2020 roku.
TERMIN II – do 20.12.2020 roku – zgłoszenia pacjentek będą rozpatrywane do dnia 27.12.2020 roku.

Gdzie wykonywane są operacje?

Operacje wykonywane są wyłącznie w Wojewódzkim Wielospecjalistycznym Centrum Onkologii i Traumatologii im. M. Kopernika w Łodzi, ul. Pabianicka 62, 93-513 Łódź.

Kto wykonuje operacje?

Operacje wykonywane są przez Profesor Agnieszkę Kołacińską – Voytkuv.

Na czym polega operacja?

Rekonstrukcje prepektoralne są bardziej anatomiczne i fizjologiczne, ze względu na brak preparowania mięśnia piersiowego większego ze ściany klatki piersiowej. Implant umieszcza się na mięśniu piersiowym w specjalistycznej siatce. Technika prepektoralna charakteryzuje się krótszą  rekonwalescencją i szybszym powrotem do aktywności zawodowej i fizycznej, mniejszymi dolegliwościami bólowymi, krótszym czasem operacyjnym. Nie stwierdza się również animacji mięśnia piersiowego oraz przemieszczenia implantu do boku w porównaniu z rekonstrukcją pod mięsień piersiowym (retropektoralną)

Kochane

Jesteśmy bardzo wrażliwie na sytuacje każdej z Was, chciałybyśmy pomóc wszystkim Wam, jednak projekt ma swoje obostrzenia i zasady. Wszyscy musimy ich przestrzegać, by efekty i koncepcja naszego projektu przeszła pozytywną opinię medyczną, publiczną i społeczną by móc w przyszłości pomagać większej ilości kobiet.