Co robimy

Obszary naszej działalności – Nasze stałe projekty, które są podstawą działania fundacji.

Chcemy by nasze działania były ważne i pomocne dla każdej potrzebującej. Nasze programy i projekty jakie realizujemy są odzwierciedleniem – odpowiedzią na potrzeby jakie zgłaszają nasi przyjaciele i eksperci podczas pracy z pacjentkami.

Działamy głównie w dwóch obszarach – o jakich piszemy poniżej, jednak nie zamykamy się na inne możliwości. Najważniejsze dla nas to realizacja naszych celów statutowych.

Działania jakie podejmujemy wynikają zawsze z potrzeby serca i uważności na rzeczywistość dookoła. Jesteśmy fundacją młodą, ale ciągle się rozwijamy i chcemy robić dobro, w największej możliwej skali.

Profilaktyka. Edukacja.

Profilaktyka i edukacja to dla nas bardzo ważne kwestie. Co powinnaś wiedzieć, na co zwracać uwagę, gdzie szukać informacji w zakresie profilaktyki onkologicznej – to pytania na które odpowiadamy w trakcie naszych działań – spotkań, warsztatów, konferencji.

ŻYWIENIE I SUPLEMENTACJA

Jak istotna jest dieta w profilaktyce nowotworowej to nadal lekcja do odrobienia dla naszej służby zdrowia, ale nie dla pacjentek, nie dla nas – tutaj potrzebna jest świadomość i edukacja – to obowiazkowe działania profilaktyczne, obok regularnych badań.

Organizujemy warsztaty, webinaria, konferencje w tematyce żywienia i jego istoty w profilaktyce onkologicznej.

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Aktywność fizyczna w profilaktyce onkologicznej jest stawiana na równi z żywieniem. Nadal niedoceniana w procesie leczenia i rekonwalescencji. Staramy się na naszych edukacyjnych spotkaniach obalać mity i szerzyć fakty dotyczące ruchu który leczy i który pomaga w utrzymaniu zdrowia i powrocie do niego.

PROJEKTY EDUKACYJNE "Młoda i zdrowa", "Mama i córka"

Projekty promujące badania profilaktyczne, jakich nadal wykonuje się w Polsce za mało. Zachęcamy każde grupy społeczne, do regularnych badań.

Odzyskiwanie kobiecości

Choroba obciąża nie tylko fizycznie, ale również emocjonalnie. Potrzebujesz chemioterapii oraz licznych zabiegów, ale jednocześnie Twoja dusza potrzebuje ukojenia. Chcemy zadbać o tą strefę pacjentek – by ich kobiecość nie umknęła w trakcie i po leczeniu.

PROJEKT REKONSTRUKCJA KOBIECOŚCI PO REKONSTRUKCJI PIERSI

Ten projekt promuje proces odzyskania kobiecości w procesie rekonwalescencji w i po leczeniu onkologicznym oraz poprawę jakości życia u Pań chorych na raka piersi.
W jego ramach pomagamy naszym pacjentkom w przygotowaniu się do operacji rekonstrukcji piersi, doborze oraz dofinansowaniu zakupu specjalistycznych siatek rekonstrukcyjnych dla Pań chorych na raka piersi po amputacji. Planujemy także zaprojektowanie i wyprodukowanie specjalistycznych gorsetów do uprawiania sportu dla chorych kobiet. W projekcie w ramach wspierania kobiecości zajęcia taneczne prowadzone przez Iwonę Pavlović, które mamy nadzieję, zadziałają terapeutycznie na ciało i duszę naszych Pacjentek.

Strona Projektu (link)

BEAUTY BAG - ZDROWE KOSMETYKI BEAUTY

To koncepcja podarunku dla pacjentek. Podarunek z wydawałoby się próżnymi rzeczami a jakże istotnymi w życiu każdej kobiety. Stworzyłyśmy autorską kolekcję bezpiecznych produktów, które cieszą i dopieszczają nasze podopieczne, bo na to zasługują

PROJEKT "Wyglądam dobrze, czuję się lepiej"

To akcja metamorfoz dla Pacjentek, podczas których wyedukujemy i udowodnimy naszym dzielnym kobietom, że w trakcie i po leczeniu onkologicznym można wyglądać (i przez to czuć się) dobrze, jeśli ma się taką potrzebę.  Odpowiednia pielęgnacja, makijaż oraz dobór perułki to podstawy od których zaczniemy, ale to obszerny temat. Metamorfozy, jakie chcemy podarować naszym Pacjentkom, to tylko początek lub zaproszenie do dłuższej drogi jaką jest poznanie siebie, własnych potrzeb, także tych ogólnie uznawanych za błahe, i zaopiekowanie się nimi.

Aktualne projekty i działania