Odliczenie 6% i 10%

Informujemy, że osoby przekazujące darowiznę mogą skorzystać z ulgi podatkowej i zmniejszyć podstawę opodatkowania o kwotę darowizn przekazanych na cele określone w art. 4 ustawy o działalności pożytku publicznego organizacjom takim jak Fundacja La vie La vie.

Darowiznę można odliczyć od podstawy opodatkowania: w przypadku osób fizycznych do 6%, w przypadku osób prawnych do 10% uzyskanego dochodu.

Osoby fizyczne wpierające Fundacje mogą skorzystać z ulgi podatkowej przewidzianej w art. 26 ust. 1 pkt. 9 ppkt. a) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zgodnie z którym można zmniejszyć podstawę opodatkowania o kwotę dokonanych darowizn w łącznej wysokości nieprzekraczającej 6 % dochodu.

W rocznym zeznaniu podatnik wykazuje wartość przekazanej darowizny (kwota darowizny w przypadku środków finansowych bądź też wartość towaru wraz z podatkiem od towarów i usług, w części przekraczającej kwotę podatku naliczonego, którą podatnik ma prawo odliczyć zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług z tytułu dokonania tej darowizny) . W zależności od rodzaju podatku, jest to załącznik PIT-O.

Osoby prawne wpierające Fundacje mogą skorzystać z ulgi podatkowej przewidzianej w art. 18 ust. 1 pkt. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, zgodnie z którym można zmniejszyć podstawę opodatkowania o kwotę dokonanych darowizn w łącznej wysokości nieprzekraczającej 10 % dochodu.

W rocznym zeznaniu podatnik wykazuje wartość przekazanej darowizny (kwota darowizny w przypadku środków finansowych bądź też wartość towaru wraz z podatkiem od towarów i usług, w części przekraczającej kwotę podatku naliczonego, którą podatnik ma prawo odliczyć zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług z tytułu dokonania tej darowizny) . W zależności od rodzaju podatku, jest to załącznik CIT – D.

Darowizna, aby podlegała odliczeniu, musi być dokonana w formie przelewu na konto, jeśli przedmiotem darowizny są środki finansowe. Jeśli natomiast przedmiotem darowizny są rzeczowe składniki majątku, powinna być wykazana dokumentem, który wskazuje na wartość przedmiotów darowizny oraz oświadczeniem obdarowanego o przyjęciu tych składników majątku. Przepisy podatkowe nie wskazują na konieczność zawarcia umowy darowizny, nie mniej jednak, dla celów dowodowych warto zawrzeć taką umowę.

Jak to zrobić?

W przypadku osób rozliczających się poprzez złożenie formularza PIT-37:

• Podatnik wypełnia załącznik PIT/0 – Informacja o odliczeniach od dochodu (przychodu) i od podatku.
  • W tym formularzu w pozycji 11 lub 12 (jeśli rozlicza się wspólnie z małżonkiem) wpisuje kwotę swoich darowizn na rzecz Fundacji.
  • Następnie kwotę wykazaną w pozycji 46 lub 47 (jeśli rozlicza się wspólnie z małżonkiem) wpisuje w poz. 133 lub 134 (jeśli rozlicza się wspólnie z małżonkiem) zeznania PIT-37.

Pomagam